Vizita delegației SNPAP la sediul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

În ziua de miercuri, 19. 02 2020, o delegație a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna a fost primită în audiență, la sediul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, dr. IOACHIM GIOSANU, ARHIEPISCOP AL ARHIEPISCOPIEI ROMANULUI ȘI BACĂULUI.
Delegația, formată din directorul SNPAP Tg. Ocna, preotul capelan coordonator al preoților de penitenciare din cadrul ANP, însoțiți de părintele protopop al Protoieriei Onești, pr. Ioan Bârgăoanu și Pictorul Petrișor Birtea, a prezentat Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop stadiul lucrărilor la noua Biserică închinată Sfinților martiri și mărturisitori români din închisorile comuniste, precum și cu privire la renovarea și repictarea Capelei din interiorul instituției.


În acest cadru, s-a mulțumit pentru binecuvântarea arhierească acordată pentru construirea noii biserici din lemn, ce s-a convenit că va avea ca ocrotitori pe ”Sfinții Martiri Brâncoveani” și pe ”Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”, închinată Sfinţilor martiri români şi tuturor mărturisitorilor din închisorile comuniste și pentru repictarea și renovarea capelei unității, cu hramurile ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel ” și ”Toți Sfinții Români”.
În acest sens, s-a amintit că de la data de 7 iunie 2017, când s-a oficiat slujba de sfințire a locului noii biserici și s-a pus piatra de temelie a acesteia prin binecuvântarea Părintelui Vicar Pimen Costea, cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu sprijinul salariaților s-a ajuns aproape de finalizarea lucrărilor și s-a convenit sfințirea celor două altare.
De comun acord s-a convenit ca slujba de sfințire să aibă loc în duminica din 16 august 2020, ziua hramului bisericii de lemn – ”Sfinții Martiri Brâncoveani”, important moment de vibrație națională și de trăire creștin ortodoxă.
La eveniment vor fi invitați oficiali din partea Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, oficialități și preoți capelani din Republica Moldova, directori și preoți capelani din unitățile penitenciare din toată România, oficialități locale, membri ai comunității locale, salariați ai celor trei unități din zonă.
Totodată, s-a propus invitarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului și a Presfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei, precum și au unui reprezentant desemnat din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, care au fost mereu alături.
Evenimentul va fi însoțit în zilele premergătoare și de alte activități moral –religioase și cultural – educative: vizionări de filme, lansări de carte și conferințe.
De asemenea, s-a binecuvântat proiectarea și realizarea unui monument memorial închinat mărturisitorilor din închisorile comuniste, care va întregi ansamblul lucrărilor ce se vor grupa sub titulatura de Memorialul martirilor Târgu Ocna.
Înalt Prea Sfinția Sa, dr. Ioachim Giosanu Arhiepiscop Al Arhiepiscopiei Romanului Și Bacăului a apreciat lucrările realizate, concepția arhitecturală, viziunea și respectarea canonicității erminiei în pictură, îndrumând și dând sfaturi cu privire la ultimele detalii și finisaje, apreciind efortul și jertfa ctitorilor, în contextul în care toate lucrările au fost realizate cu fonduri ce au provenit exclusiv din contribuția personalului din penitenciare și a altor susținători.