Conferința duhovnicească ”Suferința mărturisitoare din închisorile comuniste”

În spiritul educării tinerilor şi a respectului ce trebuie acordat faţă de adevăraţii mărturisitori şi mucenici ai credinţei, în data de 21 noiembrie 2019, începând cu ora 16, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a poposit Părintele monah Valerian Grecu, în vârstă de 90 ani, care a susținut elevilorConferința duhovnicească intitulată ”Suferința mărturisitoare din închisorile comuniste”
Părintele Valerian Grecu este martor și mărturisitor al credinței, după ce a petrecut 24 de ani grei de suferință în închisorile comuniste de la Gherla, Jilava, Aiud, Galați, Tecuci, Bârlad, Poarta Albă, Râmnicu Sărat, coloniile din Balta Mare, Periprava, Dumbrăveni. A cunoscut astfel personalități ale ortodoxiei românești precum părintele Arsenie Boca, Ioan Iovan, Ilie Lăcătușu, Dimitrie Bejan și alții.


La acest eveniment, au participat elevii si personalul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, minorii internați în Centrul Educativ Târgu Ocna, membrii din conducerea celor două unități penitenciare si alți enoriașii creștini care au răspuns invitației noastre.
Evenimentul a fost moderat și introdus de către preotul capelan Florin SMARANDI care a vorbit asistenței despre Identitatea națională si mărturisirii de credință.
Monahul în vârstă de 90 de ani, care și-a petrecut aproape un sfert din viață în temnițele comuniste, a împărtășit din experiența sa elevilor școlii și a mărturisit că iubirea si iertarea l-au definit ca om ”Eu iubesc cu dragoste sfântă pe toți, pentru că în iubire stă totul”. În iubire și în viața jertfită pentru oameni constă în fericirea pentru un om care a făcut din suferință bucurie și trăire pentru cei de aproape și pentru Hristos.
Timp de aproape 3 ore, invitatul special a hrănit tinerii cu cuvântul său mărturisitor și a arătat ca pildă și model de credință, voință și iubire, dar și de memorie și de cultură practică, recitind cu pasiune versuri sensibile si mobilizatoare.
Apelul la mărturisire și memorie făcut de părintele Valerian este ca libertatea, oricât de seducătoare ar fi ea, fără onoare nu poate avea niciodată valoare.
Momentul face parte din acțiunea mai amplă cu privire la memoria, mărturisirea si jertfa martirilor.
Având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric ne poate face să privim viitorul cu mai multă credință și, mai ales, cu dorința de învăța din greșelile trecutului și de a nu le mai repeta, conducerea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna își manifestă astfel toată deschiderea si disponibilitatea organizării unor astfel de activități în vederea recuperării memoriei noastre pierdute, ca datorie morală față de martiri.