Respect şi aducere aminte pentru mărturisitori!

În baza Legii nr. 247/2011, ziua de 9 martie este zi națională de rememorare a destinelor întrerupte înainte de vreme sau schimbate în mod nedrept ale miilor de deţinuţi politici anticomunişti din România postbelică.
În această zi, declarată prin actul normativ sus-menționat ca fiind Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 – 1989, trebuie să ne aducem aminte de martiri, iar Biserica Ortodoxă ne aminteşte de supliciul celor 40 de mucenici din Sevastia, pentru că, în esenţă, aceasta a fost şi drama deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944 – 1989: un martiraj îndurat pentru că au mărturisit şi nu s-au lepădat de credinţa lor de a vedea o Românie liberă.
Cu acest prilej, în ziua de 08 martie 2021, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a avut loc o sesiune de comunicări științifice, cu tema Mărturisitori din închisorile comuniste, la care au participat preoți capelani de poliție penitenciară din Regiunea Nord-Est.


În data de 09 martie 2021, personalul instituției a fost prezent la manifestările moral-religioase organizate de către preotul capelan de poliție penitenciară Florin SMARANDI – coordonator al preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Slujba religioasă, oficiată de preotul coordonator, preoţi capelani de la unitățile penitenciare din zonă și preoți din comunitate, a cuprins Sfânta Liturghie, Acatistul Sfinţilor Mucenici şi pomenirea martirilor si mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste, pomenirea pentru cei vii și pentru cei adormiți.
Activitățile au avut loc la Biserica Mărturisitorilor din Închisorile Comuniste în această zi frumoasă a sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, hram al așezământului religios din incinta Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Prin acest demers dorim să promovăm în mod deosebit recuperarea memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martirii neamului românesc, având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric, ascuns de mai bine de jumătate de secol, este cea care ne poate ajuta să construim cu respect şi credinţă.
Având în vedere contextul epidemiologic, toate activitățile moral-religioase s-au desfășurat în condiții de siguranță epidemiologică, cu respectarea măsurilor stabilite la nivel național.