Conferința RSIM SNPAP Târgu Ocna

Conferință anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, organizată la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

În anul 2020, la inițiativa Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, cu participarea instituțiilor de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost creată Rețeaua Școlilor de Învățământ Militar din România (R-SIM).
Această inițiativă a fost concretizată prin semnarea Protocolului de cooperare instituțională, la data de 27 noiembrie 2020, de către instituțiilor de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.


Protocolul de cooperare prin care s-au pus bazele Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România este justificat de necesitatea dezvoltării relațiilor de colaborare, de cunoaștere și integrare a bunelor practici în domeniul pregătirii personalului propriu al instituțiilor care fac parte din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, în scopul armonizării și creșterii nivelului de expertiză în procesul de școlarizare specific învățământului militar.
Astfel, alături de Școala noastră, au devenit membri fondatori ai R-SIM, următoarele instituții partenere:
– Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina;
– Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca;
– Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni;
– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani;
– Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea;
– Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, Boldești.
În spiritul promovării principiilor de bază care guvernează învăţământul preuniversitar din România, scopul declarat al R-SIM este de a facilita schimburile de cunoștințe, împărtășirea bunelor practici, sprijin reciproc, precum și încurajarea și valorificarea activităților de cercetare, de învățare și dezvoltare profesională continuă în interesul tuturor membrilor.
Motto-ul Rețelei Școlilor de Învățământ Militar este ”Excelență prin cooperare”, acesta reflectând pe deplin viziunea rețelei: Cooperare și sprijin reciproc constant pentru pregătirea personalului din sistemul național de ordine publică și securitate națională la nivel de excelență.
Un element cu caracter inedit al cooperării este acela că fiecare instituție parteneră asigură președinția Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, prin rotație, pe durata unui an calendaristic, având, în această perioadă, oportunitatea onorantă de a organiza Conferința anuală R-SIM, precum și alte activități științifice, culturale sau sportive, la care vor participa toate celelalte instituții membre, alți parteneri, invitați sau observatori.
În calitate de instituție care asigură președinția R-SIM pentru anul în curs, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat, în perioada 15 – 16 decembrie 2021, la sediul instituției, prima Conferință anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, având ca temă: „Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”.
La conferință au participat conducătorii instituțiilor partenere sau reprezentanți ai acestora, respectiv:
– Din partea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina au participat Directorul școlii, domnul Comisar șef de poliție dr. Vasile TACHE, precum si domnul Comisar de poliție Alin TUDORICĂ, profesor în cadrul catedrei de Pregătire Juridică și Criminalistică,
– Din partea Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca a participat Directorul Școlii, domnul Comisar șef de poliție dr. Liviu- Gabriel DUMITRU,
– Din partea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni au participat Comandantul Școlii, domnul Colonel Tudor Vladimirescu, domnul Colonel Ciprian – Dan SIMION, Șef Birou Planificare Metodică și Informare – Documentare, precum și doamna Locotenent colonel Liliana RUSU – Șef Catedra Pregătire Socio-Umane și Limbi străine;
– Din partea Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani au participat domnul Colonel Constantin Cristian FLORICA – Locțiitor al comandantului pentru învățământ, domnul colonel Marian Aurel BOALBEȘ – Șef Catedră Tactica Jandarmeriei, domnul Locotenent colonel Laurențiu – Alin PADINĂ Șef Birou Planificare Metodică și învățământ si domnul Căpitan Cătălin Ionuț MARIN, Ofițer planificator
– Din partea Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „ Avram Iancu” Oradea a participat Directorul instituției de învățământ, domnul comisar șef de poliție Ionel HOTNOGA.

În calitate de invitați speciali ne-au onorat cu prezența:
– domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu Silvian ROMÂNU – director al Direcției Management Resurse Umane, în calitate de reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor;
– doamna inspector principal de justiţie Liuba JIGNEA SUVEICĂ – director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova, însoțită de o delegație de specialiști din cadrul instituției,
– doamna inspector principal Diana DUMITRU – ofițer metodică în cadrul Centrului de formare inițială și continua a M.A.I. – Orăștie,
– directori ai instituțiilor penitenciare din zonă,
– reprezentanții autorităților locale si colaboratori ai școlii.
Prima zi a Conferinței (15 decembrie 2021) a debutat cu prezentarea generală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, precum si a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna si a membrilor fondatori R-SIM și a continuat cu vizitarea școlii.
În partea a doua a zilei, au fost discutate aspecte administrative privind funcționarea R-SIM, respectiv exprimarea voturilor privind desemnarea președintelui R-SIM în anul 2022, preluarea secretariatului general al R-SIM, oportunitatea invitării instituțiilor de învățământ din cadrul M.Ap.N. în vederea aderării la R-SIM, precum si alte aspecte de interes.
Pentru cea de-a doua zi (16 decembrie 2021), agenda Conferinței a cuprins prezentarea altor instituții participante, respectiv Direcția Generală Anticorupție si Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.
În scopul extinderii Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, în cadrul conferinței, a fost lansată invitația oficială de a deveni membru partener Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.
Totodată, în cadrul conferinței s-a desfășurat o întâlnire de lucru cu tema ”Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”, iar fiecare instituție de învățământ parteneră prezentând aspectele proprii privind modalitatea de recrutare si selecție a personalului.
Tot în ziua a doua a conferinței, în vederea preluării președinției R-SIM pentru anul 2022, a avut loc cel mai important moment al conferinței, respectiv Ceremonialul de predare a președinției R-SIM, constând în: intonarea Imnului de stat al României, cuvântul președintelui R-SIM în exercițiu, Raportul de activitate al R-SIM, Înmânarea Hotărârii de numire a președintelui R-SIM, pentru anul 2022 și a plachetei – simbol a rețelei, alocuțiunea viitorului președinte R-SIM și alocuțiuni ale altor participanți.
Într-un cadru solemn, Școala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina a preluat președinția R-SIM pentru anul 2022, fiind reprezentantă de către Comisar șef de poliție dr. Vasile TACHE – directorul Școlii, care și-a asumat acest rol prin depunerea candidaturii.
Directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare a adresat felicitări noului președinte ales, asigurându-l de tot sprijinul Școlii de la Târgu Ocna .