Respect şi aducere aminte pentru mărturisitori!

În baza Legii nr. 247/2011, ziua de 9 martie este zi națională de rememorare a destinelor întrerupte înainte de vreme sau schimbate în mod nedrept ale miilor de deţinuţi politici anticomunişti din România postbelică.
În această zi, declarată prin actul normativ susmenționat, ca fiind Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 – 1989, trebuie să ne aducem aminte de martiri, iar Biserica Ortodoxă ne aminteşte de supliciul celor 40 de mucenici din Sevastia, pentru că, în esenţă, aceasta a fost şi drama deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944 – 1989: un martiraj îndurat pentru că au mărturisit şi nu s-au lepădat de credinţa lor de a vedea o Românie liberă.
Cu acest prilej, în data de 09 martie 2020, elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, profesorii şi salariaţii, voluntari și misionari creștin ortodocși din comunitate, au participat la manifestările moral-religioase, organizate de către preotul capelan de poliție penitenciară Florin SMARANDI – coordonator al preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor.


Slujba religioasă, oficiată de preotul capelan de poliție penitenciară Florin SMARANDI, preoţi capelani de penitenciare și preoți din comunitate, a cuprins Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, Acatistului Sfinţilor Mucenici şi pomenirea martirilor și mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste, pomenirea pentru cei vii și pentru cei adormiți și, la final, o Agapă creștină.

Activitățile au avut loc la Biserica Mărturisitorilor din Închisorile Comuniste în această zi frumoasă a sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, viitor hram al așezământului religios din incinta Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Prin acest demers dorim să promovăm în mod deosebit recuperarea memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martirii neamului românesc, având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric, ascuns de mai bine de jumătate de secol, este cea care ne poate ajuta să construim cu respect şi credinţă.