Festivitatea de depunere a jurământului militar de către elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

„Jur credință patriei mele România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu“ sunt cuvintele care s-au auzit rostite cu tărie și credință pe platoul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, joi, 27 octombrie 2022, de către elevii școlii.
În contextul promovării apartenenței sistemului penitenciar din România la valorile și rigorile sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, din acest an a fost reluată tradiția depunerii jurământului militar de către elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna. Prin acest gest, crucial în viața oricărui tânăr care îmbrățișează cariera militară, seria de elevi 2022 – 2023 ai Școlii pornește pe un nou drum, guvernat de legea fundamentală a vieții militare – Jurământul de credință față de țară.


În cadrul festivității, elevii au rostit cu emoție și plini de speranță jurământul, în fața directorului general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor din România, domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, directorilor de unități penitenciare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanților instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, reprezentanților sindicatelor, ai autorităților publice locale și întregii asistențe.
În deschiderea festivității, directorul școlii a subliniat importanța acestui moment și a definit Ceremonialul depunerii jurământului militar ca fiind „legătura definitivă și indestructibilă cu tot ceea ce reprezintă România: istoria sa cu valorile sale strămoșești, cu credința și jertfa înaintașilor noștri.”, precizând totodată că „e absolut impresionant să vezi astăzi, în timpuri marcate de incertitudine și cu o pace atât de fragilă, că tineretul României se îndreaptă încă spre profesii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, unde formarea personalului are la bază cu precădere sacrificiul, dăruirea și pregătirea continua”
Domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, a transmis elevilor mesajul de apreciere și de sprijin al directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și a îndemnat elevii să rămână mereu curioși, îndrăzneți și determinați întrucât ei reprezintă viitorul în evoluția poliției de penitenciare.
Un alt moment încărcat de emoție a fost înmânarea Cheii de Onoare a Școlii de către șeful promoției 2022 – ”SNPAP - 25”, reprezentantului elevilor din anul școlar 2022 – 2023.
Cheia de Onoare a Școlii, reprezintă un simbol al continuității excelenței și performanței pentru elevi, care îi încurajează în parcurgerea procesului de pregătire, dar care îi și obligă în același timp spre o conduită corectă, prin care să facă onoare Școlii și care să-i ajute să devină polițiști de penitenciare neînfricați, integri și buni profesioniști.
Legământul rostit astăzi de către elevii școlii consfințește faptul că au ales cu toată încrederea și cu conștiința liberă să-și lege destinul față de țară și să trăiască în slujba ei.