Festivitatea de absolvire a promoției 2021 -„Regele Miha I – 100ani”

Festivitatea de absolvire a școlii reprezintă momentul care prefigurează construirea viitoarei cariere pentru care noua promoție de agenți de poliție penitenciară s-a pregătit timp de un an, sub coordonarea profesorilor și îndrumătorilor Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
În acest context, în data de 30 august 2021, în piațeta Primăriei orașului Târgu Ocna, a avut loc Festivitatea de absolvire a promoției 2021 – ”Regele Mihai I – 100”, formată dintr-un număr de 260 absolvenți (din care 20 absolvenți școlarizați pentru sistemul penitenciar din Republica Moldova), respectiv 229 bărbați și 31 femei, școlarizați la sediul de la Târgu Ocna și la structura arondată de la Arad.
Dat fiind faptul că, în acest an sărbătorim 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, promoția de absolvenți din acest an, a primit denumirea onorifică Promoția ”Regele Mihai I – 100”, în semn de omagiere a acestei personalități istorice.


Acest eveniment este unul cu impact deosebit atât pentru elevii și personalul instituției noastre, cât și pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, care, în această zi, deschide porțile sistemului penitenciar pentru noii agenți de poliție penitenciară care urmează să își dedice, în fiecare zi, toată priceperea și știința în slujba oamenilor.
La acest eveniment ne-au onorat cu prezenţa domnul magistrat Răzvan Horațiu RADU – Secretar General al Ministerului Justiției, domnul comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN – directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, directorul Direcției Management Resurse Umane din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, comandanți si directori ai instituțiilor de învățământ militar, reprezentanți din ierarhia bisericească si ai clerului de penitenciare și din comunitatea locală, reprezentanți ai autorităților locale, directori ai unităților penitenciare, reprezentanți ai organizațiilor sindicale și ai Asociației Internaționale a Polițiștilor – (I.P.A. – Secția Română), precum și colaboratori ai școlii.
Festivitatea a avut ca momente principale: prezentarea onorului Secretarului general al Ministerului Justiției/Directorului general al ANP, trecerea în revistă a absolvenților, salutul drapelului, salutul reprezentantului Ministerului Justiției/Directorului general către absolvenți, discursul directorului școlii, cuvântul reprezentantului Administrației Naționale a Penitenciarelor/ citirea deciziei de acordare a gradului profesional, depunerea jurământului de credință, anunțarea șefului de promoție 2021, , discursul Primarului orașului Târgu Ocna, discursul Directorului general al A.N.P./discursul secretarului general al Ministerului Justiției, intonarea Imnului național și, în final, defilarea promoției de absolvenți.
Festivitatea a continuat la sediul școlii, unde a fost dezvelită placa de onoare, moment urmat de premierea șeful de promoție de către secretarul general al Ministerului Justiției, precum și de către Federația Sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și de către Asociația Internațională a Polițiștilor – Secția Română.
În deschiderea festivității, directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a salutat prezenta oaspeților de seamă, amintind totodată de apartenența instituției noastre, la Rețeaua Școlilor de Învățământ militar din România, ca membru fondator, alături de alte 6 școli similare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul unui protocol de cooperare instituțională.
În discursul său, directorul instituției de învățământ a adresat sincere mulțumiri profesorilor și îndrumătorilor pentru ceea ce au realizat împreună și a transmis absolvenților că ” le revine întreaga responsabilitate pentru ceea ce aleg să devină și să fie bucuroși că începând de astăzi nu mai sunt singuri, nu mai sunteți individualități, sunt parte a unui sistem, parte a unei familii, care le va fi întotdeauna pavăză și sprijin în ceea ce vor înfăptui cu profesionalism și demnitate în numele umanismului și păcii sociale”, menționând totodată, că are ”convingerea că și această promoție va face cinste poliției penitenciare căreia i se alătură”.
Secretarul general al Ministrului Justiției a adresat absolvenților mesajul și felicitările din partea domnului Ministru al Justiției, Stelian Cristian Ion, și totodată le-a comunicat absolvenților că, începând de astăzi, sunt ”reprezentanți ai sistemului național de siguranță, ordine publică si siguranță națională și, prin urmare, le revin, o misiune foarte importantă, de a respecta, așa cum au jurat, Constituția și legile țării, funcția publică, drepturile și libertățile cetățenești” și că vor reprezenta un ”reper moral” în societate.
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a transmis absolvenții ”să fie foarte bine pregătiți în domeniul în care vor activa și, înainte de toate, să fie umani și cu Dumnezeu în suflet”. Totodată, i-a felicitat si i-a îndemnat ”să trăiască cu mândrie, cu demnitate, să fie ordonați si să nu uite niciodată această primă zi dintr-o carieră foarte lungă”.
Ziua de 30 august 2021, va rămâne adânc întipărită în mintea și sufletele tinerilor absolvenți prezenți astăzi la festivitatea de absolvire, care au jurat credință patriei, plini de speranță, încărcați de emoții și conștienți de misiunea ce urmează să o îndeplinească în unitățile penitenciare în care au fost repartizați, asumându-și, începând de astăzi, un nou mod de viață, dedicat serviciului patriei și ordinii de drept.
Prin absolvirea acestei promoţii, se încheie doar un capitol din activitatea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, noi pregătindu-ne să deschidem porţile viitorilor candidaţi la concursul de admitere, organizat la finalul lunii septembrie.