Vizită de studiu Academia de Pregătire a Personalului de Penitenciare KRUS – Norvegia

În perioada 6 – 10 octombrie 2019, o delegație formată din 10 studenți si 2 profesori din cadrul Academiei de Pregătire a Personalului de Penitenciare (KRUS) din Norvegia a desfășurat o vizită de studiu la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Activitatea a vizat schimbul de experiență și bune practici în domeniul penitenciar si s-a desfășurat în baza Protocolului de colaborare semnat între Academia de Pregătire a Personalului de Penitenciare (KRUS) din Norvegia si Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.


În cadrul vizitei, studenților norvegieni le-au fost prezentate informații generale referitoare la sistemul penitenciar din România, îndeosebi cu privire la procesul de selecție și pregătire a elevilor școlii noastre.
Totodată, aceștia au participat la un Program de pregătire specializată, denumit ”Atitudine personală în situații de criză în mediul penitenciar”, care este aplicat atât în pregătirea elevilor școlii noastre, cât și a studenților Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, specializarea penitenciare, care au efectuat stagii de practică la Târgu Ocna.
Faptul că Academia de Pregătire a Personalului de Penitenciare din Norvegia a ales să revină pentru a doua oară în România cu o nouă grupă de studenți, după experiența vizitei de studiu efectuate anul trecut cu aceeași tematică, reprezintă pentru noi o confirmare a faptului că activitatea școlii este una de nivel european.
În cadrul vizitei de lucru, studenții norvegieni au prezentat, la rândul lor, informații privind sistemul penitenciar din Norvegia, procesul de selecție și pregătire a studenților, dar și un material comparativ privind cele două sisteme penitenciare.
Membrii delegației au remarcat standardul înalt de pregătire pe care îl oferă instituția noastră de învățământ, dar și profesionalismul profesorilor implicați în aceste activități.
Programul activităților a inclus și vizitarea Centrului Educativ din Târgu Ocna, a Penitenciarului Spital din Târgu Ocna și a Penitenciarului Vaslui, ocazii care le-au permis oaspeților să afle mai multe detalii despre sistemul penitenciar din România.
Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că membrii delegației au avut ocazia, pe timpul șederii în țara noastră, de a vizita și obiective istorice și turistice din zonă, fapt ce a făcut din această întâlnire nu doar o experiență profesională, ci și o experiență personală interesantă.
Cele două vizite de studiu efectuate anul trecut și anul acesta de către delegații din Norvegia la Târgu Ocna, se înscriu în contextul bunelor relații de colaborare dintre Statul norvegian si Administrația Națională a Penitenciarelor din România, aspect concretizat și prin demararea proiectului ”CORRECTIONAL”, un proiect amplu care are, printre alte obiective majore, și o componentă care vizează modernizarea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.